Fakta : Payudara|Tetek|Nenen


Struktur payudara
Komposisi payudara


Payudara mengandungi dua komponen iaitu komponen yang terlibat dengan penghasilan susu dan komponen yang terlibat dengan struktur dan pengangkutan.


Permukaan payudara


Permukaan payudara diliputi kulit yang melindungi struktur dalaman, serta puting dan bahagian areola. Puting adalah satu benjolan, terletak ditengah payudara dan kelihatan lebih gelap daripada warna kulit biasa. Puting mengandungi otot dan ianya mempunyai berbagai bentuk, boleh leper, bulat atau berbentuk kon. Di permukaan puting terdapat berapa liang (pores) yang membolehkan bayi mendapat susu semasa menyusu. Terdapat juga berapa kelenjar ‘sebaceous’ yang menghasilkan bahan pelincir. Areola merupakan tisu dikeliling puting. Warna areola tergantung kapada warna kulit dan biasa nya kelihatan lebih gelap. Warna ini akan berubah semasa baligh, semasa haid dan semasa hamil. Di permukaan areola terdapat benjolan halus dipanggil Montgomery’s tubercle yang menghasilkan bahan pelincir.


Tisu dalaman payudara


Di dalam payudara terdapat 15-20 lobus, satiap satu merangkumi berapa lobul atau kelenjar susu.


Kelenjar susu ini disambung oleh satu sistem saluran yang akan mengangkut susu kebahagian puting.


Komponen yang berfungsi ini dinamakan tisu ‘glandular’


Struktur tisu payudara:
Tisu lemak, tisu konektif, saraf, salur darah dan salur limfa


Tisu konektif berfungsi sabagai tisu sandaran kapada tisu glandular dan tisu lemak


Tisu lemak meliputi serta melindungi tisu glandular dan memberikan rupa bentuk payudara.


Payudara wanita yang kurus masih mengandungi 1/3 tisu lemak.


Penghasilan dan pengeluaran susu dipengaruhi oleh perangsangan urat saraf


Perangsangan urat saraf juga memain peranan semasa aktivit hubungan kelamin.


Sensitiviti payudara berbeza dari masa kesemasa, ianya meningkat apabila fasa subur dan semasa aktiviti hubungan kelamin dan menurun semasa haid


Tisu-tisu lain


1) Saluran darah mengangkut zat makanan dan oksigen


2) Cecair yang mengandungi protin, lemak dan gula melintas kapilari atau salur rerambut kepada sel-sel yang akan menyerap dan menggunakan zat-zat ini.


3) Tisu limfa akan menyerap cecair yang berlebihan dan mengalirkan cecair ini semula kapada saluran darah


4) Nodus limfa (lymph nodes) berfungsi sabagai penapis menangkap bacteria, bahan toksin dan sisa-sisa sel. Kelenjar ini didapati berkelumpok diseluruh tubuh dan cecair limfa dari payudara mengalir kepada kelenjar limfa di-kawasan ketiak.


5) Kumpulan otot dibahagian dada iaitu otot pectoralis terletak di bahagian bawah payu dara dan berfungsi sabagai tisu sandaran. Rangka dada terdapat dibawah lapisan otot.


Saiz dan bentuk payudara


Payudara tidak mempunyai saiz yang ‘normal’. Saiz payudara dipengaruhi oleh keturunan dan jumlah lemak yang didapati didalamnya. Saiz yang besar mengandungi jumlah lemak yang berlebihan, dan biasanya payudara sebelah kiri lebih besar dari kanan. Saiz tidak mepengaruhi penghasilan susu atau mempengaruhi risiko kanser.


Bentuk payudara juga berbagai-bagai. Saiz dan bentuk tidak mepengaruhi fungsinya.


Tisu payudara juga boleh didapati terletak diantara ketiak dan tulang selangka.


Payudara lelaki


Lelaki mempunyai tisu payudara yang tidak membesar dan tidak berkembang.


Tisu payudara lelaki adalah saperti yang didapati pada gadis yang belum baligh.


Tisu ini menggandungi berapa saluran yang dikelilingi oleh sel-sel pipih dan diliputi oleh tisu konnektif. Payudara lelaki boleh dipengaruhi dan dirangsang oleh hormon.


‘Gyneacomastia’ merupakan satu keadaan dimana terdapat pertumbuhan saluran susu dan pembesaran tisu konnektif. Empat puluh peratus lelaki mengalami pembesaran payudara secara sementara, yang dipercayai akibat pengaruh hormon yang akan merosot selepas satu atau dua tahun.


Pembesaran payudara boleh juga terjadi akibat pengaruh ubat atau penyakit. Contohnya termasuklah kegunaan oestrogen untuk rawatan kanser kelenjar prostat, kegunaan digitalis (satu ubat untuk rawatan penyakit jantung) kegunaan reserpine, spiranolactone (ubat untuk rawatan darah tinggi) kegunaan ergotamine (ubat untuk rawatan migrain) dan kegunaan phenytoin (ubat untuk rawatan penyakit sawan)


Pembesaran payudara juga didapati pada pesakit kanser buah zakar, pesakit kanser kelenjar adrenal, pesakit cirrhosis hati, pesakit dialysis kronik ginjal dan juga penghidap sindrom Klinefelter. Sindrom Klinefelter mempunyai kaitan dengan peningkatan risiko kanser payu dara.


Pada lelaki yang gemuk terdapat tisu lemak yang berlebihan dipayudara dan payudara kelihatan membesar tetapi keadaan ini bukanlah ‘gyneacomastia’ sabenarnya.


Mengapa payu dara dirasai berubah dari masa kesemasa


Perkembangan payudara


Perkembangan payudara sudah bermula semasa masih dalam kandungan. Pada lebih kurang 6 minggu umur kehamilan, terjadi penebalan kulit yang dinamakan rabung mamari atau talian susu (milk line) Selepas 6 bulan, penebalan ini terjadi daripada ketiak sahingga kekelangkang, tetapi ini akan diserap semula sahingga tinggal dua dibahagian dada. Bagi bayi perempuan sel-sel ini akan teratur, menjadi dua kelenjar ‘exocrine’ dengan saluran susu menuju puting.


Sapanjang hayat saorang wanita payudara sentiasa berubah. Perubahan saiz dan bentuk akan berlaku semasa baligh dan juga pada tiap-tiap bulan semasa dan selepas haid.


Akibat pengaruh hormon, payudara dirasai sakit dan ini akan berakhir selepas putus haid.


Perkembangan payudara akan bermula semasa baligh. Pada masa ini terdapat berlebihan tisu lemak dan perkembangan saluran kelenjar. Penghasilan susu akan hanya berlaku selepas kehamilan dimana perkembangan seterusnya akan berlaku.


Perubahan semasa haid


Haid adalah akibat perubahan paras hormon. Ini juga mengakibatkan pembesaran saiz payudara dan juga perasaan sakit dipayudara. Puting juga menjadi sensitif dan sakit.


Semasa putus haid


Semasa putus haid (menopause) pengaruh hormon oestrogen terhadap semua tisu berkurangan terutama tisu payudara. Akibatnya payudara kelihatan pipih dan kedudukannya menurun. Payudara juga dirasai sakit. Kadangkala terdapat pula pengaruh hormon yang tidak teratur menyebabkan terjadi pembesaran saiz payudara. Sungguh pun sudah putus haid, payudara masih peka terhadap rangsangan semasa perhubungan kelamin.


Semasa usia tua


Selepas putus haid payudara tidak akan mengalami perkembangan lagi.
sumber: http://www.radiologymalaysia.org/breasthealth/bm/PSP/perihalpayudara.htm


Jenis puting payudaraJenis puting payudara

Sebelum bayi lahir, akan sangat membantu untuk mengetahui apa jenis puting anda miliki. Perempuan mungkin mempunyai pelbagai variasi puting. Variasi ini termasuk puting kecil(small nipple), besar(large nipple) atau puting panjang(long nipple) terutamanya, puting susu datar(flat) atau puting terbalik(inverted nipple)

Dalam kebanyakan kes, variasi ini akan memerlukan sedikit atau tidak ada rawatn yang khusus. Selalu dalam fikiran anda bahawa bayi tidak menyusui dan tidak "nipplefeed". Jika bayi boleh mengambil dalam puting payudara yang baik mulut penuh, sering bahkan datar atau terbalik tidak akan menimbulkan masalah. Namun, beberapa jenis puting lebih sukar bagi bayi untuk latch ke dan kadang-kadang mungkin disarankan untuk melabur masa beberapa dalam rawatan untuk puting datar atau terbalik yang dapat membuat latch-on lebih mudah untuk bayi.

Anda boleh menentukan sama ada anda telah atau belum puting datar atau terbalik: kompres areola lembut sekitar tiga sentimeter di belakang puting susu anda. Sebuah puting normal akan Evert atau menonjol, sebuah puting terbalik akan invert atau menarik kembali.

Jika puting susu anda rata atau terbalik anda boleh menggunakan Medela Nipple Formers- tidak boleh disamakan dengan nipple shields - untuk mencuba menarik keluar puting. Medela Nipple Formers yang dikenakan di dalam bra, yang mungkin perlu satu saiz lebih besar dari biasa untuk mempunyai ruang bagi pembentuk. Medela Nipple Formers boleh digunakan sudah selama kehamilan atau selepas melahirkan. Carilah nasihat daripada ahli laktasi jika anda ragu-ragu bahawa anda memiliki puting datar atau terbalik.


Faktor-faktor yang boleh mempengaruhi saiz payudara seorang wanita merangkumi:

*Volume tisu payudara
*Sejarah keluarga
*Umur
*Berat turun dan naik
*Sejarah kehamilan dan menyusu anak
*Ketebalan dan keanjalan kulit payudara
*Tingkat pengaruh hormon pada payudara (terutama estrogen dan progesteron)
*Menopos


Bentuk dan ukuran payudara wanita terus berubah selama hidupnya dan tergantung sepenuhnya pada faktor genetik, kondisi iklim, diet, gaya hidup dan jenis pembawakan yang mereka berikan selama dan setelah pengembangan. Bentuk dan ukuran payudara kanan dan kiri perempuan adalah identik. Sebenarnya cukup umum bahawa adalah kedua payudara tidak sama besar.

Pada wanita yang lebih muda jika kendur terjadi umumnya kerana kurangnya dukungan diberikan kepada payudara dalam perkembangannya saat pubertas. Jaringan keras yang memberikan dukungan ke payudara mungkin berakhir melanggar atau semakin lemah dan menyebabkan payudara melorot ke bawah. Memakai bra yang tepat untuk kembalikan ketegangannya mencegah payudara kendur bagi para wanita. Satu-satunya ukuran perbaikan permanen akan melibatkan operasi plastik perbaikan.

Dalam beberapa kes, juga telah menemukan bahawa wanita dengan payudara besar mungkin berakhir memiliki kendur atau terkulai dari payudara. Tingkat kendur dari payudara seringkali tergantung pada jumlah jaringan lemak di dalamnya.

Mengapa payudara berasa sakit semasa hamil?
Perubahan hormon semasa mengandung menyebabkan payudara anda berasa sakit. hal ini kerana berlaku peningkatan aliran darah dan perubahan dalam tisu payudara. Keadaan itu mnyebabkan payudara berasa kebas, membengkak, menegang dan berasa sakit apabila disentuh. Sesetangah wanita menggambarkan keadaan itu menyamai kesakitan yang dialami beberapa hari sebelum kedatangan haid. Kesakitan pada payudara adalah salah satu tanda awal yang menunjukkan seseorang wanita itu hamil. Biasanya keadaan ini akan dialami pada minggu ke empat hingga ke enam dan ia akan berakhir pada trisemester pertama.

Apakah perubahan payudara yang mungkin dialami oleh wanita hamil?
Bermula dari minggu ke lapam, payudara mulai membengkak dan ia akan terus membesar sepanjang tempoh kehamilan anda. Payudara membesar adalah perkara biasa bagi wanita yang hamil anak sulung. Payudar wanita hamil akan berasa gatal dan ia mungkin disebabkan oleh ketegangan yang berlaku di sekitar kulit payudara. Tidak mustahil juga ia akan menyebabkan "strecth mark" pada bahagian berkeanaan.
Berkemungkinan juga anda dapat melihat urat darah pada kulit payudara,dan kemungkinan juga puting payudara menjadi lebih besar dan gelap. Selepas beberapa bulan, bahagian aerola pigmen-pigmen yang mengelilingi bahagian puting susu, akan menjadi lebih besar dan gelap.

Kenali wanita melalui payudara mereka

1) Carta buah-buahan itu bermula dengan bentuk semula jadi seperti tembikai. Menurut Lorenzoni, wanita yang mempunyai payu dara besar dan bulat seperti tembikai mungkin bersifat keibuan tetapi sebenarnya membayangkan karektor yang lebih jauh. “Wanita jenis ini suka makan dan mahu dimanja serta sering dipuji. Bagaimanapun wanita ini tidak mahu kerap bersenggama,” katanya.

2) Bagi lelaki yang mahukan seseorang yang agak ceria dan sederhana maka mereka boleh memilih wanita yang mempunyai payu dara seperti buah lemon yang agak tertonjol dan ketara. “Wanita seperti ini penuh dengan keceriaan, malah ada kalanya ketawa sendirian. Mereka sentiasa mahukan kehidupan yang seimbang tanpa kejutan,” katanya.

3) Payu dara yang pejal dan bujur seperti nanas menggambarkan wanita yang cerdik, kebiasaannya menumpukan kepada kerjaya tetapi tetap romantik. “Mereka juga seorang yang setia dan jarang wanita yang mempunyai payu dara sedemikian cepat jemu dengan tingkah laku kekasihnya,” kata pakar itu.

4) Bagi mereka yang mempunyai payu dara seperti limau gedang yang pejal tetapi lembut kebiasaannya tidak mempunyai prestasi seks yang baik. “Mereka mungkin kelihatan menghairahkan tetapi sebenarnya agak menjemukan serta sering mahu terperuk di rumah. “Jenis ini lebih suka memanjakan kekasih dan mengutamakan kelembutan dan kemesraan daripada seks,” kata Lorenzoni.

5) Katanya wanita yang memiliki buah dada berbentuk oren jarang naik angin tetapi mempunyai keyakinan diri dan tidak begitu mengutamakan seks manakala wanita yang memiliki payu dara kecil seperti buah ceri biasanya agak lucu, amat teruja, cerdik dan menghiburkan selain pasangan baik untuk kehidupan harian serta agak ghairah.

6) Lorenzoni berkata, wanita yang mempunyai bentuk seperti buah pear adalah wanita yang dapat menumpahkan kasih sayang dalam semua aspek kehidupan dan taat kepada agama tetapi kebanyakan wanita seperti ini juga didapati kerap menduakan suami.
Kanser payudara
Apakah yang perlu saya tahu mengenai kanser payudara?
 • Ia adalah kanser yang kerap dikesan dikalangan wanita.
 • Ia adalah faktor utama kematian akibat kanser dikalangan wanita.
 • Ia adalah penyebab utama kematian awal.
 • 9% dari keseluruhan kanser di dunia.
 • 6 - 8% keseluruhan kematian kanser.
Adakah kanser payudara kerap berlaku di Malaysia?
Di Malaysia, dianggarkan 27 wanita dari setiap 100,000 penduduk mengalami kanser payudara berbanding 18 wanita dari setiap 100,000 penduduk mengalami kanser pangkal rahim (penyebab kedua kanser yang sering berlaku dikalangan wanita). 
Dalam setahun dianggarkan seramai 2,700 - 3,000 kes baru didiagnosakan sebagai kanser payudara.
Adakah terdapat sebarang tanda amaran?
Ya. Jika anda mengalami keadaan-keadaan seperti berikut, sila berjumpa doktor atau pergi ke klinik kesihatan yang berhampiran.
 • Ketulan yang tidak sakit
  • Di payudara atau ketiak
 • Ruam yang berterusan
  • Sekeliling puting
 • Perdarahan atau lelehan luarbiasa dari puting.
 • Perubahan pada kulit
  • Bengkak dan menebal
  • Berlubang
  • Permukaan kulit yang berkedut
 • Puting tertarik ke dalam

Bagaimanakah saya perlu melihat perubahan tersebut?
Kebanyakan ketulan payudara dikesan oleh wanita itu sendiri.
 • Periksa payudara anda dengan kerap melalui Pemeriksaan Sendiri Payudara (PSP).
 • Melalui pemeriksaan berkala anda dapat mengesan walaupun satu ketul yang kecil.
Apakah pemeriksaan sendiri payudara (PSP)?
PSP ialah pemeriksaan sendiri payudara mengikut langkah tertentu.
Ia merangkumi 5 langkah.


http://www.myhealth.gov.my/myhealth/bm/$public/story_images/adult/breast1.jpg
Langkah 1 - Berdiri di hadapan cermin dan lihat sebarang perubahan pada payudara.
http://www.myhealth.gov.my/myhealth/bm/$public/story_images/adult/breast2.jpg
Langkah 2 - Rasa sebarang perubahan secara berbaring.
http://www.myhealth.gov.my/myhealth/bm/$public/story_images/adult/breast3.jpgLangkah 3 - Periksa puting untuk sebarang perdarahan atau lelehan.
http://www.myhealth.gov.my/myhealth/bm/$public/story_images/adult/breast4.jpgLangkah 4 - Rasa sebarang ketulan di bawah ketiak.
http://www.myhealth.gov.my/myhealth/bm/$public/story_images/adult/breast5.jpgLangkah 5 - Ulangi setiap langkah di atas untuk payudara sebelah lagi.


Berapa kerap seharusnya saya melakukan PSP?
 • PSP seharusnya dibuat sebulan sekali (untuk mereka yang masih mempunyai haid). Waktu yang sesuai ialah 7 - 10 hari selepas haid.
 • Untuk wanita yang telah putus haid, ambil satu tarikh yang mudah diingati dan lakukan setiap bulan sama ada hari pertama atau terakhir bulan tersebut.**thanks for the visit**
Sincerely with humble from the author of

2 comments:

Please Visit