Tanpa fiber atau serat dalam pemakanan akan menyebabkan perjalanan sistem
penghadaman tubuh badan manusia menjadi tidak teratur dan menjadi punca
pelbagai masalah dan penyakit kepada usus terutamanya usus besar. Ia
merupakan diet utama dalam menu pemakanan kita.
penghadaman tubuh badan manusia menjadi tidak teratur dan menjadi punca
pelbagai masalah dan penyakit kepada usus terutamanya usus besar. Ia
merupakan diet utama dalam menu pemakanan kita.
Fiber banyak didapati daripada dinding sel tumbuh-tumbuhan di mana apabila
ia dimakan ia tidak diserap oleh usus dan berlalu melalui usus kecil ke usus
besar sebelum keluar menjadi ketulan. Jangka masa yang sesuai ketulan keluar
setelah makanan dimakan adalah antara 12 ke 18 jam dan melebihi jangka masa
ini meningkatkan risiko kanser usus besar (colon cancer).
ia dimakan ia tidak diserap oleh usus dan berlalu melalui usus kecil ke usus
besar sebelum keluar menjadi ketulan. Jangka masa yang sesuai ketulan keluar
setelah makanan dimakan adalah antara 12 ke 18 jam dan melebihi jangka masa
ini meningkatkan risiko kanser usus besar (colon cancer).
Terdapat dua jenis fiber iaitu yang tidak diserap dan yang diserap oleh
badan. Fiber yang tidak diserap oleh badan, menyerap air dan ini menyebabkan
ia mengembang dalam perut kita. Ia menjadikan kita merasa kenyang. Fiber
yang diserap pula membantu dalam menurunkan kadar kelestrol dalam darah.
badan. Fiber yang tidak diserap oleh badan, menyerap air dan ini menyebabkan
ia mengembang dalam perut kita. Ia menjadikan kita merasa kenyang. Fiber
yang diserap pula membantu dalam menurunkan kadar kelestrol dalam darah.
Fiber yang tidak diserap boleh didapati daripada kekacang dan biji-bijiran
(cereal) seperti kacang soya, kacang hijau, pea dan almond. Manakala fiber
yang diserap adalah sayur-sayuran dan buah-buahan. Kita memerlukan 5 ke 9
hidangan buah-buahan dan sayur-sayuran sehari dan pelbagaikan jenis
hidangan.
(cereal) seperti kacang soya, kacang hijau, pea dan almond. Manakala fiber
yang diserap adalah sayur-sayuran dan buah-buahan. Kita memerlukan 5 ke 9
hidangan buah-buahan dan sayur-sayuran sehari dan pelbagaikan jenis
hidangan.
Mengapa fiber Daripada buah-buahan dan sayur-sayuran?
Memudahkan perjalanan sistem penghadaman dan mengurangkan risiko kanser usus
besar. Ketulan lebih mudah dikeluarkan dan pada jangka masa yang sesuai.
besar. Ketulan lebih mudah dikeluarkan dan pada jangka masa yang sesuai.
Ia membuat perut cepat kenyang dan ini mengurangkan kadar pengambilan
makanan yang berlemak. Selain itu fiber yang diserapkan mengurangkan kadar
kolestrol dalam darah dan satu perkara yang penting dalam mengurang risiko
sakit jantung.
makanan yang berlemak. Selain itu fiber yang diserapkan mengurangkan kadar
kolestrol dalam darah dan satu perkara yang penting dalam mengurang risiko
sakit jantung.
Bagi mereka yang menghadapi buasir, fiber membantu melembutkan ketulan yang
keluar dan membantu dalam proses penyembuhan.
keluar dan membantu dalam proses penyembuhan.
Buah-buahan dan sayur-sayuran yang dimakan sebagai sumber fiber adalah
rendah lemak dan kalori.
rendah lemak dan kalori.
Buah-buahan merupakan sumber vitamin C yang utama. Vitamin C yang tidak
disimpan dalam badan dan mudah musnah jika dimasak penting dalam kesihatan
sistem pertahanan badan. Adalah baik memngambil vitamin C daripada sumber
semula jadi seperti buah-buahan dan pelbagaikan.
disimpan dalam badan dan mudah musnah jika dimasak penting dalam kesihatan
sistem pertahanan badan. Adalah baik memngambil vitamin C daripada sumber
semula jadi seperti buah-buahan dan pelbagaikan.
Pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran bukan sahaja menjadi sumber fiber
malah ia adalah langkah yang baik dalam meningkatkan taraf kesihatan
seseorang. Kajian telah mendapati pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran
5 ke 9 hidangan sehari mampu meningkat taraf kesihatan malah ia sepatutnya
menjadi asas utama menu pemakanan.
malah ia adalah langkah yang baik dalam meningkatkan taraf kesihatan
seseorang. Kajian telah mendapati pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran
5 ke 9 hidangan sehari mampu meningkat taraf kesihatan malah ia sepatutnya
menjadi asas utama menu pemakanan.
buah-buahan dan sayur-sayuran mengandungi vitamin, zat galian, fiber dan
"pythochemicals" yang menjadi asas kepada sistem pertahanan badan kita. Oleh
buah-buahan dan sayur-sayuran mampu mengurangkan risiko sakit jantung,
tekanan darah tinggi, kencing manis jenis II dan kanser tertentu.
"pythochemicals" yang menjadi asas kepada sistem pertahanan badan kita. Oleh
buah-buahan dan sayur-sayuran mampu mengurangkan risiko sakit jantung,
tekanan darah tinggi, kencing manis jenis II dan kanser tertentu.
"Pythochemicals" biasanya berkait dengan warna-warna buah-buahan dan
sayur-sayuran. Malah kandungan "phytochemical" dalam buah-buahan dan
sayur-sayuran membantu dan saling melengkapkan antara satu sama lain dalam
proses pertahanan badan.
sayur-sayuran. Malah kandungan "phytochemical" dalam buah-buahan dan
sayur-sayuran membantu dan saling melengkapkan antara satu sama lain dalam
proses pertahanan badan.
Jumlah hidangan buah-buahan dan sayur-sayuran adalah diantara 5 ke 9
hidangan sehari. Satu hidangan adalah diukurkan berdasarkan besar telapak
tangan kita. Ia nampak lebih sedikit daripada apa yang disangkakan jadi
mengapa tidak mencuba. Setiap hidangan boleh dilakukan di waktu sarapan,
rehat pagi, tengah hari, minum petang dan makan malam.
hidangan sehari. Satu hidangan adalah diukurkan berdasarkan besar telapak
tangan kita. Ia nampak lebih sedikit daripada apa yang disangkakan jadi
mengapa tidak mencuba. Setiap hidangan boleh dilakukan di waktu sarapan,
rehat pagi, tengah hari, minum petang dan makan malam.
Supaya tidak jemu pelbagaikan jenis hidangan dan ini memang digalakkan.
Rujukan di sini dapat membantu dalam membuat penilaian jumlah pengambilan.
Sebagai contoh :-
Rujukan di sini dapat membantu dalam membuat penilaian jumlah pengambilan.
Sebagai contoh :-
1. Satu potongan betik
2. Satu potongan jambu
3. Dua biji limau manis
4. Dua potongan nenas
5. Satu mangkuk sayur mentah
6. Dua biji tomato
7. Sebiji oren
8. Pisang kecil
9. Epal saiz sederhana
2. Satu potongan jambu
3. Dua biji limau manis
4. Dua potongan nenas
5. Satu mangkuk sayur mentah
6. Dua biji tomato
7. Sebiji oren
8. Pisang kecil
9. Epal saiz sederhana
Sukatan adalah pelbagai namun penggunaan telapak tangan sebagai ukuran akan
memudahkan membuat andaian.
memudahkan membuat andaian.
Untuk kesihatan yang lebih baik maka makanlah buah-buahan dan sayur-sayuran.
Kandungan fiber, vitamin, zat galian membantu dalam mencegah dan menentang
pelbagai penyakit moden.
Kandungan fiber, vitamin, zat galian membantu dalam mencegah dan menentang
pelbagai penyakit moden.
No comments:
Post a Comment