Khasiat epal hijau |
Amalan memakan sebiji epal hijau setiap hari sememangnya
digalakkan. Lebih-lebih lagi bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan. Ini
kerana ia bukan sekadar mempunyai pelbagai khasiat malahan ia juga mampu
mengurangkan kadar kolesterol dalam badan.
Epal hijau mengandungi zat besi, magnesium, potasium,
kalsium, soldium, vitamin C, vitamin A dan vitamin B serta merupakan sumber
serat yang mudah larut. Kita digalakkan memakan epal bersama dengan kulitnya
kerana sebahagian kandungan vitamin C terletak di bawah kulitnya.
Epal hijau boleh membantu mencegah:
- Pembinaan
kolesterol dalam dinding salur darah.
- Mengurangkan
risiko penyakit jantung.
- Membantu
kesihatan membran paru-paru.
- Membantu
kesihatan tulang dengan menambah bahan kimia (boron) pada mineral tulang.
- Membantu
kesihatan sistem kardiovaskular dengan mengekalkan tahap kolesterol darah.
- Membantu
mengekalkan berat badan.
- Mengurangkan
tekanan penyakit asma.
- Mengurangkan
risiko barah.
Bagi mereka yang mempunyai masalah sembelit atau
penghadaman, kisarkan epal hijau dengan saleri dan diminum setiap pagi sebelum
sarapan. Ia dapat membersihkan saluran usus serta membuang toksid dengan pantas
menerusi sistem pencernaan. Zat masam epal hijau merupakan pembersih tubuh yang
sangat baik.
Epal hijau juga bertindak sebagai penyegar kulit wajah.
Potong epal hijau dan rendamkan seketika di dalam air batu selama 5 minit.
Kemudian letakkan di muka, biarkan selama 15 minit. Anda akan dapat rasakan
kesegarannya. Jika diamalkan selalu ia boleh melicinkan kulit.
No comments:
Post a Comment